نتایج طرح آمارگیری نیروی کار سال ۱۴۰۱ خرداد امسال توسط مرکز آمار ایران منتشر شد و بر اساس آن با وجود افزایش ۰.۱ درصدی نرخ بیکاری اصفهان ،۲ شاخص عمده دیگر حوزه اشتغال به میزان محسوسی در اُستان بهبود یافت.
نتایج طرح آمارگیری نیروی کار که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده، نشان میدهد که با وجود افزایش یک دهم درصدی نرخی بیکاری استان اصفهان در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال پیش از آن، ۲ شاخص عمده دیگر حوزه اشتغال یعنی نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال به میزان محسوسی در اُستان افزایش یافته است.
نرخ بیکاری ” تعداد افراد بیکار در یک رده سنی مشخص” به ” کل افراد آماده به کار در آن رده سنی ” و نرخ مشارکت اقتصادی نیز نسبت “جمعیت فعال اعم از شاغل و بیکار” به “جمعیت در سن کار جامعه” است و هر ۲ این شاخص ها دو روی سکه حوزه اشتغال هستند.
نرخ مشارکت اقتصادی سال ۱۴۰۰ در استان اصفهان، برابر با ۴۱ درصد بود که سال ۱۴۰۱ با نیم درصد افزایش به ۴۱.۵ درصد رسید و در این همین بازه زمانی نسبت اشتغال نیز از ۳۶.۶ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۳۷.۰ درصد در سال بعد از آن رسید.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری استان اصفهان برای نیروی کار جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر در سال ۱۴۰۱ به ۱۰.۷ درصد رسید که این شاخص در سال ۱۴۰۰ برابر با ۱۰.۶ درصد بود.
سال گذشته بر اساس متوسط نرخ بیکاری کشوری،۹.۰ درصد از جمعیت فعال کشور، بیکار بودند که این شاخص، نسبت به سال ۱۴۰۰، ۰.۲ واحد درصد کاهش یافته است.
با وجود کاهش ۰.۲ واحد درصدی نرخ بیکاری در کل کشور، استان اصفهان ۰.۱ درصد افزایش یافته است، که بیشک تاثیر خشکسالیهای سالهای گذشته در افزایش نرخ بیکاری اصفهان بی تاثیر نبوده است.
برخی کارشناسان براین باورند که استان اصفهان در سال های اخیر به جز مساله خشکسالی با چالش های دیگری از جمله مسایل محیط زیستی و مهاجرت مواجه شده است و این مسائل در شاخص های اقتصادی از جمله نرخ بیکاری تاثیرگذار است.
بر این اساس گزارش آمار، نرخ بیکاری در ۲۳ استان کشور تک رقمی است و بیشترین کاهش نرخ بیکاری در استان های آذربایجان غربی با ۳.۸ درصد، کرمان و یزد با ۲.۶ درصد رقم خورده ولی اصفهان جزو هشت استانی است که هنوز نرخ بیکاری ۲ رقمی دارد.
جدول زیر وضعیت اشتغال استان اصفهان را در بین هشت استانی که نرخ بیکاری ۲ رقمی دارند را نشان میدهد که در این جدول تنها چهارمحال و بختیاری نرخ بیکاری کمتری از استان اصفهان در سال ۱۴۰۰ دارد ولی اختلاف ۱.۷ درصدی نرخ بیکاری اصفهان با متوسط کشور موید لزوم توجه بیشتر در جهت کاهش نرخ بیکاری استان است.
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری در ۲ سال پیاپی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ حاکیست که کمترین نرخ بیکاری در بین استان ها به سه استان سمنان با ۶.۴ درصد، زنجان با ۶.۷ درصد و ایلام با ۷ درصد اختصاص دارد.
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری در چهار فصل سال ۱۴۰۰ نشان میدهد، با وجود افزایش یک دهم درصدی نرخی بیکاری استان اصفهان از ابتدای تا انتهای سال گذشته نرخ بیکاری روندی نزولی داشته است.
بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری استان اصفهان در فصل بهار سال پیش ۱۲.۳ درصد، در تابستان همانسال ۱۰.۶درصد و در فصول پاییز و زمستان سال ۱۴۰۱به ترتیب ۱۰ و ۹.۹ درصد بود که کاهش مستمر نرخ بیکاری در تمام فصول سال گذشته را نشان میدهد.
البته بر اساس همین گزارش، بیشترین روند کاهش نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۱ با درنظر گرفتن متوسط کشوری در فصل پاییز با ۸.۲ درصد رقم خورده است و در همین فصل افزایش اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی نسبت به ماه های بهار، تابستان و زمستان ثبت شده است.
کاهش نرخ بیکاری همزمان با افزایش نرخ میزان اشتغال در دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفت و در این زمینه دولت سیاستها و برنامه هایی از جمله زیست بوم ملی اشتغال را از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام و بر اساس آن وظایف دستگاه ها را مشخص کرد در همین راستا اقداماتی برای رفع موانع تولید و ایجاد اشتغال صورت گرفت.
بر اساس اطلاعات و نتایج طرح آمارگیری نیروی کار، منتشر شده توسط مرکز آمار، “افزایش نرخ میزان اشتغال” در استان اصفهان در سال ۱۴۰۱ محقق شده ولی نیاز است در زمینه کاهش نرخ بیکاری اقداماتی صورت بگیرد،تا امسال استان اصفهان بتواند مانند سال ۱۴۰۱ که چهار اُستان نرخ بیکاری ۲ رقمی خود را تک رقمی کردند، به این مهم دست یابد.
بیشک افزایش یک درصدی نسبت اشتغال و افزایش نیم درصدی مشارکت اقتصادی که هر ۲،از شاخصهای مهم و عمده اشتغال محسوب می شوند،در کنار روند کاهش نرخ بیکاری در فصول بهار تا زمستان در طول سال گذشته، میتواند نوید بخش تحقق شعار کاهش نرخ بیکاری همزمان با افزایش نرخ میزان اشتغال در دولت سیزدهم باشد.
سال گذشته درحالی نرخ بیکاری برای نیروی کار جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر استان اصفهان به ۱۰.۷ درصد رسید که این شاخص در سال ۱۴۰۰ برابر با ۱۰.۶ درصد بود و در این همین سال نرخ بیکاری در آذربایجان غربی از ۱۲.۴ به ۸.۶ درصد، یزد از ۱۱.۸ به ۹.۲ درصد، کرمان از ۱۱.۲ به ۸.۶ درصد و اردبیل از ۱۰.۳ به ۹.۸ درصد رسید و تک رقمی شد.
نتایج طرح آمارگیری نیرویکار در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که در سطح کشور ۹ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند که این شاخص، نسبت به سال قبل (۱۴۰۰) معادل ۰.۲ واحد درصد کاهش یافته است.
استان اصفهان با ۲۸ شهرستان در حدود پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت شامل ۲ میلیون و ۷۳۰ هزار مرد و ۲ میلیون و ۶۷۳ هزار زن دارد.
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 7982 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.