قیمت مصوب محصولات لبنی غیر تنظیمبازاری که سهم مهمی در سبد خانوار دارند، بهفاصله کمتر از سه ماه دوباره افزایش یافته و مصرفکنندگان را با شوک قیمتی مواجه کرده است.
در سالهای گذشته قیمت مصوب محصولات تنظیم بازار محدود به چند کالای پرمصرف شده است، اما نرخگذاری بسیاری از محصولاتی که نقش مهمی در سبد خانوار دارند، حذف شده است.
از این محصولات پرمصرف که شامل قیمت مصوب نیستند و ستاد تنظیم بازار در مورد نرخ آنها تصمیمگیری نمیکند، میتوان به انواع خامه و کره، انواع شیر (غیر از شیر پاکتی و پلاستیکی کمچرب)، انواع پنیر (غیر از پنیر یواف ۴۰۰گرمی با چربی متوسط)، انواع ماست (غیر از ماست کمچرب دبه ۲.۵کیلوگرمی)، انواع دوغ، بستنی، کشک و سایر محصولات لبنی یا بر پایه لبنیات اشاره کرد.
در حالی که بهروی عمده محصولات لبنی قیمتگذاری دستوری صورت نمیگیرد، این محصولات بر پایه مواد خام یارانهای تولید میشوند؛ بهطوری که خوراک دام دامداران برای تولید شیر خام و حتی برخی داروهای آنها بهصورت یارانهای و با ارز ۲۸.۵هزارتومانی تأمین میشود.
علاوه بر عدم قیمتگذاری مصوب بخش عمدهای از تولیدات لبنی، شاهد صادرات این محصولات هستیم که در بهترین حالت، نرخ ارز حاصل از صادرات آنها با ارز توافقی (حدود ۶۵ هزار تومان) به کشور بازمیگردد.
با وجود این امتیازات و رانتی که در اختیار صنایع لبنی قرار گرفته است، در مواردی شاهد تخلفاتی از جمله عدم رعایت قیمت مصوب لبنیات بهبهانه اضافه کردن ویتامیندی، گرانفروشی و کاهش چربی این محصولات هستیم.
اما بخش مهمتری که مردم را هنگام خرید با شوک قیمت مواجه میکند، محصولات لبنی است که مشمول قیمتگذاری دستوری نیستند. گزارشهای میدانی نشان میدهد که خامه ۱۰۰گرمی که در تابستان امسال ۱۶ هزار و پانصد تومان تا ۱۹ هزار تومان بود، اکنون بهقیمت ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۲۷ هزار تومان به فروش میرسد.
قیمت شیرموز و شیرکاکائو پاکتی کوچک نیز در روزهای اخیر افزایش یافته و از ۱۵ هزار تومان به ۱۸ هزار تومان رسیده است، و قیمت شیر پاکتی کوچک گاومیش از ۱۷ هزار تومان به ۱۹.۵ هزار تومان رسیده است.
شیرکاکائو بطری کوچک که تا اواسط دیماه بهقیمت ۱۸ هزار تومان فروخته میشد، اکنون با قیمت مصرفکننده ۱۹ هزار تومان در فروشگاهها عرضه میشود.
قیمت ماست ساده و همزده نیز با افزایش همراه شده است و تقریباً عمده محصولات لبنی که مشمول قیمت مصوب نیستند، گران شدهاند.
بنابر این گزارش، از تاریخ ۷ مهر ماه سال جاری، قیمت محصولات لبنی تنظیمبازاری ۳۰ درصد افزایش یافته که همزمان با این افزایش قیمت، نرخ محصولات غیر تنظیم بازار نیز گران شده است.
رشد قیمت لبنیات در دیماه بهاندازه رشد قیمت مهرماه نبوده است، اما این افزایش مجدد قیمت لبنیات تنها پس از ۳ ماه جای سؤال دارد و نشان از غفلت احتمالی مسئولان سازمان حمایت، وزارت جهاد کشاورزی و انجمن صنایع لبنی دارد.
منبع: تسنیم
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 21050 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.