بر اساس آمارها برای مقابله با پدیده فرونشست تاکنون ۱۳۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز، پر و مسلوبالمنفعه شده است که با جلوگیری از برداشت غیرمجاز سالانه ۳.۳ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی همراه است.
به نقل از وزارت نیرو، هم اکنون ۳۵۹ دشت کشور از میان ۶۰۹ دشت با پدیده فرونشست روبرو شده و ۴۲۲ دشت کشور در فهرست ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار گرفته و برداشت آب از منابع زیرزمینی آنها به شدت محدود شده است.
در استانهایی که مهمترین دشتها و منابع آب زیرزمینی کشور قرار دارند با مشکل فرونشست مواجه هستیم که از جمله میتوان به استانهای فارس، اصفهان، خراسان رضوی و تهران اشاره کرد.
زمانی که در استانهای دارای جمعیت زیاد و منابع آب زیرزمینی محدود، شاهد توسعه بیرویه و اضافه بارگذاری بر منابع آب هستیم این فشار مضاعف وارد شده بر منابع آب، موجب ظهور و بروز پدیدهای به نام فرونشست میشود.
در چنین شرایطی راهی جز پیاده کردن سند ملی و دانشبنیان امنیت غذایی نداریم تا بتوانیم از هر مترمکعب آب با کمک فناوری و مدیریت بیشتر غذا تولید و کمتر آب مصرف کنیم.
چارهای نیست جز اینکه نقشه راه آب کشور را به مرحله اجرا برسانیم و علاوه بر آن باید نسبت به پیشبرد اقدامات دولت چهاردهم در سند راهبردی ترکیبی با عنوان الگوی توسعه مبتنی بر آب که تألیف جدیدی از همه اسنادی است که باید همزمان در نظر گرفته شوند، اقدام جدی صورت گیرد.
بنا بر این گزارش موضوع فرونشست بهعنوان یکی از بحرانهای جدی محیط زیستی در ایران مطرح بوده و وخامت روزافزون این بحران، نگرانیهای جدی را به وجود آورده است. عامل اصلی شکلگیری این رخداد در ایران، برداشت بیرویه از آبخوانها است که سبب افت سطح آب زیرزمینی و به دنبال آن فرونشست زمین میشود. با توجه به این موضوع، مهمترین روش برای مقابله با فرونشست زمین، کنترل برداشت آب زیرزمینی از آبخوانها و جلوگیری از افت سطح آب زیرزمینی است.
بیشترین سهم برداشت از منابع آب زیرزمینی کشور یعنی نزدیک به ۸۵ درصد مربوط به بخش کشاورزی است و سهم برداشت برای مصارف شرب و صنعت نیز در مجموع ۱۵ درصد است. به این ترتیب برای کنترل افت سطح آب زیرزمینی و جلوگیری از رخداد فرونشست، کنترل برداشت آب زیرزمینی توسط بخش کشاورزی (بهعنوان مهمترین برداشتکننده از منابع آب زیرزمینی) از اهمیت اساسی برخوردار است.
۸۱ میلیارد مترمکعب؛ میزان فعلی آب مصرفی کشاورزی در کشور
میزان فعلی آب مصرفی کشاورزی در کشور در حدود ۸۱ میلیارد مترمکعب است که بر اساس برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، این مقدار در پایان برنامه هفتم باید به حدود ۶۵ میلیارد مترمکعب در سال کاهش یابد که بخش عمده این صرفهجویی باید از طریق کاهش برداشت آب زیرزمینی برای مصرف کشاورزی حاصل شود.
بدیهی است که با این کاهش برداشت ۱۶ میلیارد مترمکعبی برای مصرف کشاورزی، گامی اساسی در متوقف کردن روند افت آب زیرزمینی و به تبع آن، کاهش و کنترل فرونشست در کشور برداشته خواهد شد.
این در شرایطی است که به منظور دستیابی به این مهم نیازمند همکاری همه دستگاههای ذیربط به ویژه وزارت جهاد کشاورزی و نیز آحاد جامعه به خصوص جامعه و فعالان حوزه کشاورزی هستیم.
در این زمینه، توجه به موضوعاتی چون افزایش راندمان مصرف آب کشاورزی و نیز ایجاد معیشت جایگزین برای کشاورزانی که منابع آب خود را از دست دادهاند، از اهمیت فراوان برخوردار است.
اقدامات وزارت نیرو در راستای جلوگیری از روند تند و صعودی فرونشست
باید به بخشی از اقدامات وزارت نیرو در راستای جلوگیری از روند تند و صعودی فرونشست اشاره کنیم؛ وزارت نیرو در قالب طرح احیا و تعادلبخشی آبخوانها (مصوب شورای عالی آب) و نیز به عنوان یکی از دستگاههای عضو کارگروه ملی سازگاری با کمآبی (مصوب هیئت وزیران)، برنامههای متعددی را در خصوص کنترل و مدیریت برداشت از منابع آب زیرزمینی انجام داده که از جمله مهمترین این برنامهها میتوان به انسداد چاههای غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند حجمی بر روی چاههای مجاز، تشکیل و تجهیز گروههای حفاظت و نظارت منابع آب و نیز اصلاح و تعدیل پروانه بهرهبرداری چاههای مجاز اقدامات قابل ملاحظهای را صورت داده است.
این گزارش میافزاید در این زمینه، تاکنون حدود ۱۳۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز، پر شده است که باعث جلوگیری از برداشت غیرمجاز سالانه ۳.۳ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی میشود. همچنین نصب کنتور هوشمند حجمی بر روی حدود ۹۶ هزار حلقه چاه مجاز کشاورزی نیز تاکنون باعث جلوگیری از اضافهبرداشت حدود ۰.۸ میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی شده است.
این در حالی است که در صورت همراهی مردمی و همکاری دستگاههای حاکمیتی با برنامههای وزارت نیرو در طرح احیا و تعادلبخشی آبخوانها، امکان کنترل افت سطح آب زیرزمینی و تعادلبخشی اکثر آبخوانهای کشور تا پایان برنامه هفتم پیشرفت وجود خواهد داشت که این مسئله، نقشی کلیدی در کنترل فرونشست در دشتهای کشور ایفا میکند.
منبع: ایمنا
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 19784 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.