طبق قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق، صنایع ملزم به احداث نیروگاههای خودتامین هستند و بر این اساس، مشترکان صنعتی کشور از اجرای برنامههای مدیریت مصرف معاف خواهند شد.
تأمین برق صنایع به جهت اهمیت نقش صنایع در توسعه اقتصادی کشور، به عنوان یکی از چالشهای مهم وزارت نیرو در سال مهار تورم و رشد تولید پیگیری شد و با مدیریتی که صورت گرفت، برق بخش خانگی تامین و صنایع نیز با کمترین محدودیت توانستند تولید داشته باشند و سهم زیادی از مصرف برق امسال را به خود اختصاص دهند.
بر اساس برنامههای مدیریت مصرف امسال مقرر شد تا بیش از ۵۸۰ هزار واحد صنعتی که عمدتاً کسب و کارهای کوچک و یا خانگی بودند، بدون هیچ محدودیتی در تابستان برق مصرف کنند و شهرکهای صنعتی نیز در کنار صنایع بزرگ در تعامل با وزارت نیرو و جابجایی بار مصرف، در کنار کمک به پایداری شبکه، این امکان را داشته باشند که برق بیشتری تحویل بگیرند و در نهایت تولید بیشتری هم داشته باشند.
در حالی که در فصل گرم سالهای گذشته در بهترین شرایط، میزان مصرف بخش صنعت تا ۸۰ درصد میزان مصرف بخش خانگی میرسید، اما امسال برای اولین بار این بخش صنعت سهم بیشتری از مصرف نسبت به مشترکان خانگی داشت و میزان مصرف برق بخش صنایع به میزان ۲ درصد نسبت به بخش خانگی بیشتر شد. بر اساس آمار وزارت نیرو هم، مصرف صنایع در مقایسه با سال گذشته رشد داشته و ۸.۲ درصد برق بیشتری مصرف کرده اند که این ارقام نشان میدهد اتفاقات مثبتی در تامین برق بخش مولد کشور رقم خورده است.
اما با این وجود نباید ناترازی ۱۲ هزار مگاواتی که امسال در حوزه برق داشتیم را فراموش کنیم. شکافی بین تولید و تقاضای مصرف برق که در صورت غفلت از آن، هر ساله با رشد مشترکان و افزایش تقاضا ممکن است بیشتر هم شود. در یکی از اقدامات برای رفع این مسئله، وزارت نیرو مصمم است که بار تامین برق بخش صنایع را از دوش شبکه برق بردارد و یا به کمترین میزان ممکن برساند اقدامی که در راستای ماده چهار قانون مانع زدایی صنعت برق خواهد بود.
در سال ۱۴۰۰ تفاهمنامه ساخت ۱۴ نیروگاه حرارتی با ظرفیت حدود ۱۰ هزار مگاوات با سرمایهگذاری شرکتهای صنعتی و معدنی کشور بین ۲ وزارتخانه نیرو و صمت به امضاء رسید که حداقل ظرفیت در این تفاهم نامه ۱۰ هزار مگاوات تعیین شد ۹ هزار مگاوات این تفاهمنامه نیروگاه حرارتی سیکل ترکیبی و هزار مگاوات باقی مانده نیروگاههای تجدیدپذیر بودند. البته امکان افزایش این میزان از ایجاد نیز با توافق دو وزارتخانه امکان پذیر شد و اکنون برنامه احداث نیروگاه برق صنایع و معادن به بیش از ۱۵ هزار و ۴۰۰ مگاوات رسیده که در قالب ۳۶ ساختگاه پیگیری میشود.
سخنگوی صنعت برق در خصوص ایجاد نیروگاههای خود تامین توسط صنایع گفت: تاکنون دو نیروگاه در سمنان احداث شدهاند و در مدار تولید قرار دارند و به زودی دو واحد نیروگاهی توسط فولاد مبارکه در مدار تولید قرار خواهد گرفت. بقیه صنایع هم به تدریج در احداث نیروگاهها مشارکت خواهند کرد.
تحقق تعهد صنایع در احداث نیروگاه تا پایان دولت سیزدهم
او ادامه داد: حدود ۱۸۰۰ مگاوات از گام اولی که به تازگی آغاز شده باقی مانده است و هزار مگاوات از برنامه کلی احداث نیروگاههای خود تامین صنایع مربوط به تجدیدپذیرها است. در حال حاضر تقاضای صنایع بیش از ۱۵ هزار مگاوات است، اما آنچه که فعلا وارد فاز عملیاتی شده احداث ۵۸۲۶ مگاوات از این ظرفیت در استانهای سمنان، اصفهان، کرمان، هرمزگان، فارس، خوزستان و آذربایجان شرقی است و بقیه صنایع به دنبال مجوزهای لازم هستند. امیدواریم که در دو سال باقی مانده تا پایان دولت سیزدهم بخش عمدهای از تعهداتی که صنایع برای ایجاد نیروگاه دارند پوشش داده شود.
او در ادامه در خصوص طرحهای مدیریت مصرفی که امسال برای صنایع ایجاد شد گفت: در برنامه تنها یک روز را برای همراهی صنایع بزرگ در طرحهای مدیریت مصرف پیش بینی کرده بودیم، اما در دوره کوتاهی مجبور شدیم میزان محدودیت صنایع را به ۱۸ ساعت افزایش دهیم که ۱۲ ساعت آن در یک روز و ۶ ساعات دیگر در روز دوم اعمال شد. با این حال این خاموشیها در صنایع طبق برنامه بود و به آنها اطلاع داده شد.
سخنگوی برق با اشاره به تفاهمنامه برای ایجاد نیروگاههای خود تامین و مزایای آن برای تولیدکنندگان کشور گفت: برق صنایعی که طرف قرارداد این نیروگاهها باشند از معافیت برنامههای مدیریت مصرف برق تا سقف ظرفیت تولیدی نیروگاه برخوردار خواهند بود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 10294 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.