«آلرژی غذایی» زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به مواد تشکیلدهنده یک خوراکی واکنش نشان میدهد؛ زیرا آن را یک عامل خطر و تهدیدکننده برای سلامت بدن میداند.
الهه جعفرزاده: علائم آلرژی غذایی ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت یا حتی چند روز بعد از مصرف یک ماده غذایی حساسیتزا ظاهر شوند. تورم زبان، دهان یا صورت، دشواری در تنفس، فشار خون پایین، استفراغ، اسهال، بثورات و خارش پوستی برخی از این علائم هستند. در موارد شدید، آلرژی غذایی میتواند باعث آنافیلاکسی شود؛ که یک واکنش آلرژیک جدی است و ممکن است منجر به مرگ شود. آنافیلاکسی معمولاً با علائمی همچون ضایعات جلدی، خارش، تورم گلو و افت فشار خون همراه است. دلایل معمول آنافیلاکسی شامل نیش حشرات، مواد غذایی و مصرف برخی داروهاست.
کدام مواد غذایی حساسیتزا هستند؟
۱. شیر گاو
آلرژی به شیر گاو یکی از شایعترین آلرژیهای دوران کودکی است که ۲ تا ۳ درصد از نوزادان و کودکان نوپا را مبتلا میکند. حدود ۹۰ درصد از کودکان تا ۳ سالگی به این ماده حساسیت دارند. این امر در بزرگسالان نیز شایع است، اما به میزان کمتر.
۲. گندم
آلرژی به گندم یک پاسخ آلرژیک به پروتئینهای موجود در گندم است. این آلرژی ممکن است علائمی مشابه بیماری سلیاک و عدم تحمل غذایی مانند حساسیت به گلوتن غیر سلیاک ایجاد کند. واکنشهای آلرژیک به پروتئین میتواند شدید و گاهی کشنده باشد. بیماری سلیاک نیز در صورت عدم تشخیص ممکن است منجر به مرگ شود. افراد مبتلا به بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن غیر سلیاک، باید از مصرف گندم و سایر غلات حاوی پروتئین گلوتن خودداری کنند.
۳. آجیل درختی
آلرژی به آجیل درختی حساسیت به برخی از آجیلها و دانههایی است که از درخت به عمل میآیند. برخی از نمونههای آجیل درختی عبارتند از: بادام، پسته، دانه کاج و گردو. اگر به هر نوع آجیل درختی حساسیت دارید، بهتر است از مصرف تمام آجیلهای درختی و محصولات غذایی تهیهشده با این آجیلها خودداری کنید. حساسیت به یک نوع آجیل درختی خطر ابتلا به آلرژی به انواع دیگر آجیل درختی را افزایش میدهد.
۴. سویا
آلرژی به سویا، ناشی از وجود پروتئین در این ماده غذایی است. بدین ترتیب تمام محصولات مشتقشده از سویا مانند شیر سویا و سس سویا نیز حساسیتزا هستند. از آنجایی که سویا در بسیاری از غذاها یافت میشود، خواندن برچسب مواد غذایی مهم است. مانند سایر آلرژیها، تنها راه درمان آلرژی به سویا اجتناب از مصرف آن است.
۵. بادام زمینی
مانند آلرژی به آجیل درختی، آلرژی به بادام زمینی بسیار رایج است و میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شدید و حتی مرگ شود. علت اصلی حساسیت به بادام زمینی ناشناخته است. با این حال، افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی به بادام زمینی دارند ممکن است بیشتر در معرض خطر باشند.
۶. کنجد
در سال ۲۰۲۱، سازمان غذا و داروی امریکا، به طور رسمی کنجد را به عنوان یک آلرژن غذایی معرفی کرد. تحقیقات نشان میدهد که واکنش آلرژیک به کنجد ممکن است در افرادی که به بادام زمینی و آجیل درختی حساسیت دارند نیز رخ دهد.
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 15018 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.