معاون فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از خرید ۴ میلیون تن محصولات از کشاورزان به صورت توافقی و حمایتی در سال گذشته خبر داد و گفت: دولت و وزارت جهاد کشاورزی طبق روال همیشه و بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد کشاورزان را خریداری میکند.
«مرتضی معتمد» افزود: نیاز سالیانه کشور برای محصول سیبزمینی ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن، پیاز ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن و گوجهفرنگی ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن است که مازاد بر این میزان به طور مستمر از کشاورزان خریداری میشود.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی هر ساله برای ماهها و مناطق استانهای مختلف برنامه کشت ابلاغ میکند و برای اینکه احیاناً در اثر حوادث طبیعی و سرمازدگی دچار کمبود نشود، در محاسبات خود ۲۰ درصد ضریب اطمینان اضافه میکند.
وی اضافه کرد: کشاورزان بر اساس برنامه ابلاغی، کشت انجام میدهند، اما ممکن است برخی کشاورزان از این برنامه تبعیت نکنند که باعث مازاد تولید خواهد شد.
خرید حمایتی ۴ میلیون تن محصول از کشاورزان
معتمد با اشاره به اینکه بخشی عمدهای از محصولات به صورت تازه خوری، بخشی برای صنایع فرآوری و بخشی هم صادر میشود، گفت: سال گذشته بالغ بر ۴ میلیون تن کالای کشاورزی شامل گوجهفرنگی، پنبه، زعفران، زیتون، جو، پیاز و سیبزمینی به صورت توافقی و حمایتی از کشاورزان خریداری شده و بحث خرید حمایتی به صورت مستمر ادامه دارد که اتفاق تازهای در این خصوص نیفتاده است.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران ادامه داد: امسال سال خوبی از نظر تولید محصولات کشاورزی بوده است؛ بنابراین در برخی محصولات با مازاد تولید روبرو شدهایم، به طور مثال برای گوجهفرنگی علاوه بر تامین نیاز داخلی ۲۰۰ هزار تن مازاد محصول داریم که ورود آن به بازار باعث افت قیمتها شده است؛ بنابراین برای تنظیم بازار این محصول تشکلها وارد حیطه خرید توافقی شدهاند تا قیمتها به تعادل برسد.
وزارت جهاد کشاورزی وظایف خود را انجام میدهد
معتمد گفت: وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یک دستگاه تخصصی وظایف خود را انجام میدهد اما برخی یاد گرفتن تا اولین نشانههای مازاد محصول در بازار را میبینند، بلافاصله با انجام مصاحبه انتقاد میکنند و رسانه ملی هم که عهدهدار انعکاس واقعی مشکلات مردم است به طور طبیعی اینها را منعکس میکند و این موضوع میتواند این فضا را ایجاد کند که وزارت جهاد کشاورزی بیبرنامه است و هیچ فکری برای کشاورزان نکرده است، در حالی که این وزارتخانه در یک پروسه منطقی و یک روال مهندسی شده پیش میرود.
وی با بیان اینکه همه دنیا با بیش بودن و با کمبود محصولات کشاورزی روبرو هستند، افزود: وزارت جهاد کشاورزی بخش مازاد محصول را شناسایی و مراکز خرید را راهاندازی کرده و در حال خرید لیموترش مازاد است تا از چرخه بازار خارج شود.
خرید لیموترش از کشاورزان با دو برابر قیمت
معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران درباره خرید توافقی و حمایتی لیموترش و گوجهفرنگی از کشاورزان، اظهار داشت: اکنون خرید لیموترش در استان هرمزگان کیلویی ۱۰ هزار تومان انجام میشود و برای خرید در جنوب کرمان نیز ابلاغیه صادر شده و به صورت کنسانتره آبلیمو یا لیموعمانی خشک میشود.
به گفته معتمد؛ پیش از این هر کیلوگرم لیموترش بین ۵ تا ۶ هزار تومان از تولیدکننده خریداری میشد که باعث نارضایتی کشاورزان شده بود با ورود دولت با قیمت کیلویی ۱۰ هزار تومان نرخ این محصول افزایش یافته و جلوی ضرر تولیدکنندگان گرفته شده است.
وی درباره خرید گوجهفرنگی مازاد بر نیاز داخلی نیز بیان کرد: در حال حاضر برای خرید گوجه فرنگی تشکلهای بخش کشاورزی وارد عمل شدهاند، و هر کیلوگرم گوجه ربی درجه سه را ۳ هزار و ۸۰۰ تومان از کشاورزان خریداری میکنند تا محصول مازاد صفر تا ۱۰۰ آن وارد بازار نشود.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران افزود: برخی بر این باورند که خرید گوجه فرنگی کیلویی ۳۸۰۰ تومان قیمت سبد خالی آن هم نمیشود، در حالی که دولت گوجه فرنگی درجه سه ربی را با این قیمت خریداری میکند و گوجه فرنگی درجه دو و یک با قیمتهای مناسب به بازار عرضه میشود.
تولید ۱۳۰ تا ۱۵۰ تن تولید گوجه فرنگی در هر هکتار
معتمد تاکید کرد: اگر کشاورزی در یک هکتار ۱۳۰ تا ۱۵۰ تن تولید گوجه فرنگی داشته باشد، اگر گوجه فرنگی درجه یک تا سه را کیلویی ۴ هزار تومان هم بفروشد مبلغش ۶۰۰ میلیون تومان میشود در حالی که هزینه نگهداری یک هکتار گوجه فرنگی ۲۵۰ میلیون تومان میشود و مابقی آن برای کشاورزان سود است.
وی گفت: برخی مدعی هستند که قیمت رب گوجه فرنگی نیمکیلویی ۷۸ هزار تومان است اما اینگونه نیست و طبق قیمت مصوب سازمان حمایت باید در بازار عرضه شود به طوری که هر قوطی رب گوجه فرنگی ۸۰۰ گرمی حدود ۴۵ هزار تومان برای مصرفکنندگان و درب کارخانهها ۳۶ هزار و ۵۰۰ تومان است.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: گوجه فرنگی ربی را هم از کشاورزان ۳ هزار تومان خریداری میکردند که دولت ۳۸۰۰ تومان خریداری میکند.
دولت بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد کشاورزان را خریداری میکند
معتمد با تاکید براینکه با دستور وزیر جهاد کشاورزی خرید حمایتی محصولات کشاورزی انجام میشود و نگرانی در این خصوص نیست به کشاورزان اطمینان داد: وزارت جهاد کشاورزی به عنوان دیدبان حقوق کشاورزان به طور مستمر بازار را رصد میکند و مسئولیت دارد تا در صورت لزوم بهموقع وارد بازار شود.
وی اظهار داشت: دولت بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد را خریداری میکند تا زمانی که قیمتها به تعادل برسد.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران درباره پیشبینی برداشت پنبه و خرما در ماههای آینده، گفت: فصل برداشت این دو محصول آغاز نشده است؛ اما به طور قطع وزارت جهاد کشاورزی آمادگی دارد برای محصولات مازاد وارد عمل میشود و نگرانی در این خصوص نداریم.
منبع: ایرنا
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 9713 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.