در حال حاضر هزینه ماهانه صندوق تأمین اجتماعی ۳۲ هزار میلیارد تومان و درآمد آن ۲۸ هزار میلیارد تومان است، برای رفع این ناترازی، در کنار ضرورت تسویه بدهی دولت به صندوق تأمین اجتماعی، افزایش درآمد صندوق از محل مدیریت بهینه شرکتهای سرمایهگذاری نظیر شستا، مهم است.
نسبت بازنشستگی در صندوقهای تأمین اجتماعی در ابتدای انقلاب ۷ کارگر بیمهپرداز در مقابل یک بازنشسته بود و در آن زمانها مبالغی که به عنوان حق بیمه از کارگران دریافت میشد، باید سرمایهگذاری میشد تا بازدهی داشته باشد و زمانی که کارگران به بازنشستگی میرسند صندوق قادر به پرداخت مستمری بازنشستگی آنان شودو
اما با توجه به شرایط جنگ تحمیلی و مبالغی که دولت از صندوق تأمین اجتماعی میگرفت، همچنین با توجه به حق بیمه سهم دولت که معادل ۲۰ درصد از حق بیمه کارگر میشد و در طی سالها پرداخت نشد، این مبالغ روی هم جمعآوری شد و در حال حاضر به گفته رئیس سازمان تأمین اجتماعی «میزان بدهی دولت به صندوق تأمین اجتماعی به حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد».
* نسبت پشتیبانی صندوق تأمین اجتماعی از ۷ کارگر در مقابل یک بازنشسته به ۳.۵ کارگر رسید
از طرفی نسبت پشتیبانی صندوق تأمین اجتماعی از ۷ کارگر در مقابل یک بازنشسته، در این سالها با افزایش تعداد بازنشستگان و افزایش سن امید به زندگی، کاهش پیدا کرده است به گونهای که این نسبت به حدود ۳.۵ کارگر در مقابل یک بازنشسته رسیده و از طرفی بدهی دولت به تأمین اجتماعی مزید بر علت شده است.
علاوه بر این تکالیفی که از سوی مجلس و دولت بر صندوق تأمین اجتماعی وارد میشود، موجب مشکلات بیشتر این صندوقها شده است، از جمله اقشاری مانند قالیبافان، زنان سرپرست خانوار، رانندگان خویشفرما، خدام مساجد و دیگر اقشاری که بر اساس تکلیف قانون باید تحت پوشش بیمه قرار گیرند در حالی که این اقشار قبلا بیمهپرداز نبودهاند و همه اینها مشکلآفرین میشود.
* هزینه ماهانه صندوق تأمین اجتماعی ۳۲ هزار میلیارد تومان و درآمد آن ۲۸ هزار میلیارد تومان
در حال حاضر میزان هزینههای ماهانه صندوق تأمین اجتماعی حدود ۳۲ هزار میلیارد تومان و کل درآمدهای این صندوق حدود ۲۸ هزار میلیارد تومان است، صندوق تأمین اجتماعی با کسری مواجه است و دولت هم برای پرداخت بدهی خود به جای پول نقد سهام شرکتها را به تأمین اجتماعی واگذار میکند.
به گفته رئیس سازمان تأمین اجتماعی، در سال جاری سهام پالایشگاه شازند اراک به تأمین اجتماعی منتقل شده است و در طی دو سال دولت سیزدهم، «حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به تأمین اجتماعی از طریق سهام شرکتها تهاتر شده است».
* دولت تلاش کند بدهی خود را به تأمین اجتماعی تسویه کند
علی خدایی، نماینده کارگری در شورای عالی کار، در تشریح روشهایی برای رفع ناترازی صندوقهای تأمین اجتماعی به فارس گفت: برای رفع ناترازی صندوق تأمین اجتماعی باید راهحل اساسی انجام شود از جمله اینکه مسأله سوء مدیریت در صندوق تأمین اجتماعی و همچنین شرکتهای زیرمجموعه شستا رفع شود
نایب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور گفت: سازمان تأمین اجتماعی در زمینه سرمایهگذاری و مدیریت داراییهای صندوق، دچار مشکل و سوء مدیریت است که باید این مسأله هم رفع شود.
خدایی این را هم گفت: دولت بدهی کلانی بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تأمین اجتماعی دارد و باید راهحلی پیدا کند که این بدهی به تأمین اجتماعی پرداخت شود تا زیاندهی صندوق کاهش یابد.
نایب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور گفت: بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی، دولت موظف است همه آحاد مردم را از پوشش بیمهای برخوردار کند و اگر دولت به تأمین اجتماعی تکلیف میکند که اقشاری مانند زنان سرپرست خانوار، قالیبافان و یا رانندگان را بیمه کند باید حق بیمه آنها را هم به تأمین اجتماعی بپردازد و موجب ناترازی بیشتر این صندوق نشود.
عضو کارگری شورای عالی کار همچنین گفت: در ۲۰ سال گذشته دولتها تلاش کردند همه منابع صندوق تأمین اجتماعی وارد خزانه شود و از این طریق به تأمین اجتماعی برسد، اما در حال حاضر این کار به راحتی انجام شده که باعث میشود بخشی از منابع تأمین اجتماعی در قالب مالیات کسر شود.
* سهم درآمد صندوق تأمین اجتماعی از شستا باید افزایش یابد
در حال حاضر ارزش روز شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی (شستا) به بیش از ۱۹۳ هزار میلیارد تومان در بورس رسیده است، قطعا اگر مدیریت قوی در شرکتهای زیرمجموعه شستا که حدود ۶۰ شرکت هستند، برقرار شود بازدهی این حجم از سرمایه، افزایش مییابد.
به گفته رئیس تأمین اجتماعی در حال حاضر درآمدهای حاصل از شستا حدود ۱۰ درصد منابع صندوق تأمین اجتماعی را تشکیل میدهد که با مدیریت صحیح، میتوان این سهم را افزایش داد و قدری از ناترازی صندوق تأمین اجتماعی کاست.
* امکان رفع کسری صندوق با افزایش میزان بیمهپردازی کارگران از طریق افزایش سن بازنشستگی
از طرفی به گفته کارشناسان، یکی از روشهای رفع کسری صندوق تأمین اجتماعی افزایش میزان بیمهپردازی کارگران از طریق افزایش سن بازنشستگی است اما راهحل اساسی و واقعی ایجاد رونق اقتصادی در کسب و کارهای خصوصی و افزایش تعداد کارگران بیمهپرداز است که در آن صورت ناترازی صندوقها با افزایش تعداد ورودی بیمهپردازان رفع خواهد شد.
بنابراین صندوقهای تأمین اجتماعی هم جزئی از مجموعه اقتصاد کلان کشور به شمار میروند که در صورت ایجاد رونق در اقتصاد کسب و کارهای بخش خصوصی و غیردولتی افزایش مییابد و در نتیجه تعداد کارگران بیمهپرداز هم افزایش خواهد یافت.
همچنین تقاضا برای گروههای مختلف مشاغل مبنی بر افزایش مشاغل سخت و زیانآور باعث فشار مضاعف به صندوقها میشود که کارگروه تصمیمگیری در مورد مشاغل سخت و زیانآور هم باید با حساسیت بیشتر در این مورد تصمیمگیری کنند.
* بیمههای زندگی کمکی برای جبران کسری معیشت بازنشستگان
در دنیا معمولاً کارگران و حقوقبگیران در کنار بیمهپردازی به صندوق تأمین اجتماعی، بیمههای زندگی نیز خریداری میکنند تا بعد از بازنشستگی علاوه بر مستمری بازنشستگی یک مستمری جانبی نیز از بیمههای زندگی دریافت کنند اما در کشور ما سهم بیمه زندگی از پرتفوی بیمه بسیار اندک است و مهمترین دلیل آن هم شرایط تورمی است که موجب کاهش ارزش پول ملی میشود، اما قطعا با مهار تورم و رونق بیمههای زندگی، میتوان به صندوقهای تأمین اجتماعی و معیشت بازنشستگان، کمک کرد.
منبع: فارس
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 11544 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.