دستاندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و ایجاد زنجیره تولید بر کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و افزایش ارزش افزوده تاثیر بسزایی دارد.
بنابر آمار سالانه بین ۲۵ تا ۳۰ درصد محصولات کشاورزی به ضایعات تبدیل می شود، در حالیکه با توسعه صنایع تبدیلی همین کالاهای مازاد بازار میتواند در صنایع تبدیلی وارد بازار داخل یا حتی صادر شود.
خام فروشی یکی از دغدغه های اصلی اقتصاد و صادرات است که تکمیل زنجیره تولید و صادرات محصولات نهایی با ارزش افزوده بالا کمک زیادی به رشد اقتصادی میکند.
در همین رابطه محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی می گوید: صنایع تبدیلی و تکمیلی چرخ تولید را به حرکت وا میدارند و با ایجاد ارزشافزوده در محصولات کشاورزی، خلق پول و ثروت میکنند.
نیکبخت گفت: در تابستان امسال وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای دریافت روزانه ۵۰ هزار تن گوجهفرنگی، ضمن جلوگیری از زیان تولیدکننده و کشاورز، فرآوری و راهی بازارهای صادراتی شد و ارز حاصل از فروش محصول فرآوری شده به چرخه اقتصاد کشور بازگشت.
رشد ۶۰ درصدی صادرات با توسعه صنایع تبدیلی تحقق مییابد
آقای عطاالله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: اکثر محصولات کشاورزی بصورت خام و فرآوری نشده صادر می شود که براین اساس ارزش افزوده چندانی وارد کشور نمی شود.
به گفته او، با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی حداقل ۶۰ درصد محصولات قابلیت فرآوری دارند که در این صورت صادرات و ارزآوری ۶۰ درصد رشد خواهد داشت.
هاشمی با بیان اینکه بخش کشاورزی و صنعت لازم و ملزم یکدیگر هستند، افزود: توسعه صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی کارایی دارد چراکه با توسعه زنجیره تبدیل و صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی شاهد افزایش بهره وری، کاهش میزان واردات و جلوگیری از ضایعات خواهیم بود.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: همه ساله ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی از مزرعه تا سفره به هدر می رود و در بخش صادرات بدلیل خام فروشی و صادرات فله محصول ارزش افزوده چندانی نصیب کشور نمی شود، درحالیکه با توسعه صنایع تبدیلی شاهد کاهش ضایعات و افزایش صادرات به بازارهای هدف خواهیم بود.
با توجه به کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، همه ساله بخش اعظم محصولات کشاورزی بصورت فله یا خام فروشی صادر می شود، درحالیکه توسعه صنایع تبدیلی ارزآوری بالایی نصیب کشور می کند.
ایجاد زنجیره های تولید در کنار یکدیگر نقش بسزایی در توسعه صادرات دارد
آقای صدرالدیننیاورانی نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: هدف از قانون جلوگیری از خام فروشی که به تصویب رسیده مربوط به کالاهای نفت و پتروشیمی است که با تبدیل آنها ارزش افزوده بالایی نصیب کشور می شود.
به گفته او، توسعه صنایع تبدیلی در ایجاد ارزش افزوده کالاها، جلوگیری از ضایعات و هدررفت محصول در مزرعه و باغ تاثیر بسزایی دارد که برای تحقق این امر باید ۲ مورد را در نظر گرفت که بدین منظور ضمن ایجاد صنایع تبدیلی در کنار مزارع و باغات باید حمل و نقل مناسبی هم برای جمع آوری محصول در نظر بگیریم.
نیاورانی ادامه داد: بنابر آمار ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی در باغات یا مزارع، هنگام حمل و نقل و نگهداری در انبارها از بین می رود که با ایجاد صنایع تبدیلی و ایجاد زنجیره های تولید در کنار یکدیگر می توان از هدررفت محصولات جلوگیری کرد.
نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه ایجاد زنجیره های تولید در کنار یکدیگر نقش بسزایی در توسعه صادرات دارد، افزود: ایجاد زنجیره های تولید بصورت مجتمع صنایع تبدیلی و سردخانه و سورتینگ می تواند در کاهش هدررفت و ضایعات و افزایش ارزآوری نقش بسزایی داشته باشد.
او ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و افزایش بهره وری حداقل در افزایش ارزآوری حاصل از صادرات ۳۰ درصد تاثیر دارد.
حمایت از بخش تولید منجر به توسعه صنایع تبدیلی می شود
آقای محمد بازرگان عضو اتاق اصناف کشاورزی گفت: در لایحه برنامه هفتم، آن طور که باید و شاید توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی مورد توجه قرار نگرفته است، درحالیکه توسعه این صنایع در رونق صادرات و کاهش هدررفت محصول تاثیر بسزایی دارد.
به گفته او، با توجه به سرکوب قیمت و واردات محصول در زمان برداشت، سرمایه گذاران نسبت به سرمایه گذاری در بخش صنایع تبدیلی رغبتی ندارند.
بازرگان گفت: واردات محصول در زمان برداشت موجب شده که کارخانجات ذرت خشک کنی، خوراک دام، شالیکوبی و … با ظرفیت کامل کار نکنند و دیگر صنایع تبدیلی و تکمیلی با ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت کار می کنند. درحالیکه حمایت از سرمایه گذاران این بخش منجر به توسعه صنایع تبدیلی و ارز آوری می شود.
توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و تکمیل زنجیره های ارزش به منظور ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی و ضایعات محصول تاثیر بسزایی دارد که انتظار می رود دولت حمایت های لازم از این بخش را به عمل آورد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 11547 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.