صرفهجویی ۲ هزار میلیاردی در ساخت ۱ میلیون مسکن با کاهش ۲۰ هزار تومانی هزینه ساخت
در حالی بورسیها مدعی تاثیر بسیار ناچیز سیمان و فولاد در قیمت مسکن هستند که با کاهش ۲۰ هزار تومانی هزینه ساخت هر متر مسکن، ۲ همت در ساخت یک میلیون واحد مسکونی صرفهجویی میشود.
گرچه بورسیها و مخالفان کاهش قیمت سیمان و فولاد در بورس کالا مدعی سهم ناچیز این مصالح در قیمت تمام شده مسکن هستند، اما این نهادهها تاثیر قابل توجهی در قیمت نهایی ساخت و سازها دارند.
چند روز بعد از اینکه وزیر راه وشهرسازی خواستار خروج عرضه فولاد و سیمان از بورس شد، برخی شبکههای اجتماعی مرتبط با فعالان بورس مدعی شدند سیمان نیم درصد در قیمت مسکن تاثیر دارد.
بورسیها همه چیز را با هم قاطی میکنند
دبیر کانون سراسری انبوهسازان در اینباره با بیان “تحلیل لاکچرینشینها درباره سهم سیمان در قیمت واحد مسکونی غیرکارشناسی است” به تسنیم گفته بود: هزینه سیمان باید برای قیمت تمام شده ساخت در نظر گرفته شود نه قیمت تمام شده واحد.
فرشید پورحاجت بیان کرد: متاسفانه با یک پدیده در بورس و سازمانهای نظام مهندسی مواجه هستیم که شوربختانه همه چیز را با هم قاطی میکنند. در ساخت و ساز مسکن یک هزینه ساخت داریم و یک قیمت تمام واحد مسکونی. چه ارتباطی بین هزینه ساخت و قیمت واحد وجود دارد که بحث مفصلی دارد. اما اینکه بیاییم و بگوییم هزینه تمام شده مسکن از قرار هر مترمربع ۸ یا ۹ میلیون تومان است و بخواهیم برآورد سهم سیمان را برآورد کنیم نیازمند کار کارشناسی دقیقی است.
وی تصریح کرد:بهطور متوسط برای هر مترمربع زیربنای مفید و غیرمفید ساختمان، حدود ۵ کیسه مصرف دارد که هر پاکت سیمان نیز حدود ۹۰ هزار تومان است. بنابراین حداقل ۴۰۰هزار تومان سیمان مصرفی برای هر مترمربع است. اگر این را با قیمت ۴.۷ میلیون تومانی اعلامی از سوی دولت مقایسه کنیم آیا سهم سیمان از هزینه ساخت هر مترمربع ۲ درصد است؟!
پورحاجت در واکنش به ادعای سهم نیم درصدی هزینه سیمان در قیمت یک واحد مسکونی، گفت: دوستان چون در ساختمانهای لاکچری و محلههای خوب زندگی میکنند، قیمت سیمان را نسبت به آن محلات در نظر میگیرند. این در حالی است که باید سیمان را نسبت به هزینه تمام شده برای مسکن حمایتی، در استطاعت مردم و پروژههای جهش تولید مسکن در نظر بگیریم.
وی تاکید کرد: اساسا هزینههای سیمان باید برای قیمت تمام شده ساخت در نظر گرفته شود، به جز هزینههای مربوط به زمین، خدمات شهری، خدمات نظام مهندسی و … . دوستان نیایند نیم درصد را مطرح کنند که اصلاً این را قبول نداریم و این یک تحلیل غیرکارشناسی بوده است.
گرانفروشی ۴۰درصدی فولاد در بورس کالا
در ادامه مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه “اظهاراتم درباره گرانی فولاد و سیمان در بورس کالا کارشناسی بود”، اظهار کرد: نمیدانم چرا بورسیها به من و دولت توهین میکنند و افراد بورسی در پاسخ به اظهاراتم فحاشی میکنند که البته مهم نیست و اشکالی ندارد.
وی با ابراز اینکه “با خروج خودرو از بورس کالا شاهد اتفاقات خوبی در این بخش بودیم و معتقدم این اتفاق برای سیمان و فولاد هم میافتد”، افزود: چرا باید سیمان و فولاد با قیمت جهانی در داخل فروخته شود؟
وزیر راه و شهرسازی با طرح این پرسش که دلیل افزایش قیمت میلگرد چیست و چرا فولاد از طریق بورس کالا گرانتر به دست مصرفکننده میرسد، تصریح کرد: در پروژههای نهضت ملی مسکن قیمت زمین را به صفر رساندهایم و با وجود آنکه نمیتوانیم دستمزدها را کاهش دهیم اما میتوانیم در بخش مصالح ساختمانی این کار را انجام دهیم.
وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: برای کاهش قیمت تمامشده پروژههای نهضت ملی مسکن در بخش مصالح میتوانیم قیمت را کاهش دهیم. عرضه سیمان و فولاد در بورس کار غلطی است و برخی بورسیها در اینباره اصرار نکنند، البته چنانچه به این کار اصرار دارند باید قیمت پایه عرضه تغییر کند.
تقطیع اظهارات سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس توسط بورسیها
به گزارش تسنیم، طی یک هفته اخیر برخی رسانههای حامی تداوم برقراری عرضه سیمان و فولاد از طریق بورس کالا وارد فاز جدیدی از خبررسانیها غیرواقعی شدهاند. اقدامی که با واکنش سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی روبرو شد.
محسن زنگنه با انتقاد از انتشار سوگیرانه اظهاراتش در رابطه با عرضه سیمان وفولاد در بورس به تسنیم گفت: بورس کالا به بازار مصالح ساختمانی جهت داده و باعث افزایش قیت نهاده های ساختمانی شده است.
وی با اشاره به تقطیع اظهاراتش در خصوص عرضه فولاد و سیمان در بورس کالا توسط یکی از رسانه های وابسته به بورس کالا، اظهار کرد: رسانه وابسته به بورس اخیرا در حاشیه همایش پسته از بنده سئوالی درباره عرضه سیمان و فولاد در بورس پرسید که متاسفانه پاسخ بنده را تقطیع شده و سوگیرانه منتشر کرده است.
وی یادآور شد: پیش از این همایش بنده از عرضه زعفران در بورس انتقاد کرده و دلیل این نقد را عدم وجود زیرساختهای لازم عنوان کرده بودم. معتقدم در رابطه با بورس کالا که یک نهاد مالی تامین کننده سرمایه به شمار می رود در کشور بدون فراهم کردن زیرساختهای لازم عرضه همه محصولات را انجام می دهد.
زنگنه تاکید کرد: این یک تصور غلط است که همه چیز را به بورس کالا ببریم و بگوییم این کار منطبق بر عدالت توزیع ثروت و به نفع مردم است؛ این درصورتی درست است که زیرساختهای لازم را فراهم آورده باشیم.
وی در رابطه با عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا گفت: این کار نشان داده که بورس کالا به بازار مصالح ساختمانی جهت داده است. در این بین کسانی که با ورود نهاده های ساختمانی به بورس کالا مخالف هستند با نهاد بورس مخالفتی ندارند بلکه انتقاد آنها به نقص هایی است که در زیرساختها وجود دارد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس بیان کرد: برای عرضه سیمان و فولاد در بورس حتما باید نهادهای تنظیم گر و صندوق های تنظیم گری وجود داشته باشند که به بحث قیمت کمک کنند اگر این دو را نداشته باشیم طبیعی است یک محصول مانند سیمان یا فولاد در بورس کالا گران شده و باعث تورم می شود.
زنگنه اضافه کرد: زمانی که در دنیا یک محصول در بورس عرضه می شود که تاثیرزیادی در هزینه های مصرفی دارد و می تواند به عنوان یک محصول پایه و اساسی تورم را تحت تاثیر قرار دهد صندوقهای تنظیم گری ایجاد شده و اجازه نمی دهند بهای یک کالا بدون محدودیت افزایش یابد. متاسفانه طی سه سال گذشته متناسب با افزایش ارز قیمت سیمان وفولاد و نیز افزایش یافته و به همین میزان سود شرکتهای عرضه کننده نیز رشد قابل توجهی یافته است.
رانت مواد اولیه و انرژی برای تولید سیمان و فولاد
به گزارش تسنیم، دیروز نشست تخصصی مدیریت زنجیره تامین مصالح از معدن تا ساخت در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برگزار شد. در این نشست سرپرست دفتر اقتصاد و مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه حدود ۵۳ درصد هزینههای ساخت پروژههای نهضت ملی مسکن مربوط به مصالح ساختمانی است، گفت: آمارها نشان می دهد قیمت مصالح و قیمت ساخت مسکن ارتباط مستقیم دارند.
ابوالفضل نوروزی بیان کرد: نگاه وزارت راه و شهرسازی این است که تا حد ممکن هزینههای مختلف ساخت را کاهش دهیم. یکی از بزرگترین هزینههای ساخت زمین است که بعضاً ۵۰ تا ۶۰ درصد را شامل میشود. در نهضت ملی مسکن این سهم صفر شده است.
وی با بیان اینکه تلاش ما این است که هزینههای ساخت نهضت ملی مسکن را کاهش دهیم، افزود: یکی از هزینههای مهم مصالح ساختمانی است. آمارها نشان می دهد قیمت مصالح و قیمت ساخت مسکن ارتباط مستقیم دارند و در سالهای مختلف با یکدیگر همپوشانی داشتهاند. بنابراین با افزایش قیمت مصالح به طور مستقیم هزینه ساخت نیز افزایش پیدا میکند. اکثر پروژههای ما به طور میانگین ۹۰ متر است که در ساختمانهای ۵ طبقه ساخته میشود. حدود ۵۳ درصد هزینههای در ساخت این خانهها سهم مصالح است که عدد بزرگی است.
وی افزود: موارد مطرح شده در مورد هزینه ساخت نهضت ملی مسکن توسط برخی رسانهها غلط است. هزینههای غیر مصالح مانند پروانه، مجوزها و بیمه ۲۵ درصد و هزینه کارگر حدود ۲۳ درصد است. این مسئله نیز برای ما دردسر ساز است. کسی که میخواهد تولید کند بسیار تحت فشار است اما وقتی خانه ساخته شد کسی به دلالان کاری ندارد که واحدهای مسکونی به هر قیمتی که میخواهد میفروشد.
سرپرست دفتر اقتصاد مسکن یادآور شد: روز گذشته (یکشنبه ۹ مهرماه ۱۴۰۲) قیمتهای جهانی و منطقهای سیمان و فولاد را استخراج کردیم. محصول داخلی که به دست مصرفکننده نهایی میرسد، با احتساب مالیات ارزش افزوده و سود خرده فروشی، با قیمت جهانی مساوی است. این بدان معناست که شرکتهای فولادی و سیمانی از رانت مواد اولیه و انرژی استفاده میکنند اما محصول نهایی با نرخ جهانی به دست مصرفکننده میرسد.
وی با بیان اینکه مشکل بورس کالا این است که تولیدکنندگان نمیتوانند از سبد بورس کالا استفاده کنند، گفت: در نتیجه یک شرکت واسطه خرید را انجام میدهد و تولیدکننده ناچار است از او خرید را انجام دهد. براساس ماده ۱۳ قانون جهش تولید مسکن، قیمت مصالح بر عهده وزارت اقتصاد قرار گرفته است. در جلسه شورای عالی مسکن پیشنهاداتی داشتیم که وزارت اقتصاد امکان خرید مصالح ارزان را برای سازندگان مسکن ملی فراهم کند.
وی با اشاره به اینکه هزینه مصالح ساختمانی با هزینههای ساخت از سال ۱۳۹۱ تا سال ۱۴۰۰ تقریباً با همدیگر همگرایی مثبتی داشتهاند، تاکید کرد: با افزایش قیمت مصالح ساختمانی، هزینههای ساخت و ساز بهطور مستقیم افزایش مییابد. اینکه میگویند سیمان نیم درصد در قیمت مسکن سهم دارد بیربط است.
وی بیان کرد: اگر ۲۰ هزار تومان از هزینه ساخت هر متر مسکن کاهش پیدا کند، برای ساخت یک میلیون واحد در سال حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان هزینه کاهش پیدا میکند که عدد کمی نیست.
منبع: تسنیم