مشاور و درمانگر اعتیاد گفت: هیچ نوع سیگار یا قلیانی حتی سیگارهای الکترونیکی که ادعا میشود مشکلی ندارد، بدون عوارض نیست و نمیتوان ماده دخانی یا مخدر یا محرک بدون عارضه پیدا کرد.
آزاده اولیایی تاکید کرد: هر ماده دخانی یا مخدر عوارض خاص خود را دارد که از جمله آنها میتوان به وابستگی دائم، مشکلات و بیماریهای جسمی، مسمومیت یا خطرات ناشی از ناخالصی، افزودنیهای مضر و همچنین اختلال در کارکرد شغلی و اجتماعی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه هنوز تحقیقات درباره «قلیان اکسیژن» و مضرات آن در حال انجام است، افزود: هر نوع سیگار یا قلیان، نوعی ماده دخانی محسوب میشود؛ قلیان اکسیژن نیز دخانی نیست، اما هر ژست سیگار یا قلیان کشیدن و این ادعا که نوعی از قلیان، سالم است، ممکن است افراد را به استفاده از آن ترغیب کند و سپس دروازهای به سمت استفاده از قلیانهای دخانی باشد.
ترک مواد، انگیزه قوی میخواهد
کارشناس و درمانگر اعتیاد در بخشی دیگر از سخنان خود در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا که آیا گرانی مواد مخدر ممکن است فرد را به سمت ترک آن سوق بدهد، گفت: ممکن است این اتفاق بیفتد اما برای تصمیم به ترک مواد، انگیزه و علت قویتر و واقعیتری لازم بوده و گران شدن، کمتر باعث ترک شده است.
اولیایی افزود: فرد معتاد با گرانی مواد ممکن است جنس تقلبی بگیرد یا مواد ارزانتری پیدا کند اما به ندرت به خاطر گرانی مواد، به سمت ترک میرود. برای ترک، انگیزههای قویتری مثل انگیزههایی در شرایط زندگی شخصی و زندگی کاری نیاز است.
وی اضافه کرد: به هرحال حتی با گرانتر شدن مواد، فرد معتاد، موادش را مصرف میکند چون از نظر ماهیت بیماری اعتیاد، اجبارِ مصرف دارد و صرفا بخاطر گرانی، مواد را ترک نمیکند.
گرانی مواد ممکن است معتادان را به سمت مواد ارزانتر مانند مصرف متادون بکشاند
کارشناس و درمانگر اعتیاد گفت: گرانی مواد ممکن است موجب شود که فرد معتاد به جای تریاک برود متادون مصرف کند یا اینکه از عطاری، گیاههای تبلیغاتی ترک اعتیاد بگیرد اما باید توجه داشت مصرف متادون یا بوپره نورفین که در فرایند ترک اعتیاد کاربرد دارد، بدون تجویز پزشک و به صورت خودسرانه موجب ترک اعتیاد نمیشود.
اولیایی افزود: حتی متادون یا بوپرنورفین (از جمله ب۲)، عوارض خاص خود را دارد ولی هنگامیکه به عنوان داروی نگهدارنده تجویز میشود صحبت بین بد و بدتر است که به دلیل درمان مصرف میشود مثلا کسی که تریاک مصرف میکند، پزشک ممکن است طبق ویزیتهای منظم هفتگی و درمانهای غیردارویی، بررسی و آزمایشهای کارکرد کبد برای ترک اعتیاد او، متادون یا بوپرنورفین تجویز کند.
وی ادامه داد: اما کسی که به طور مثال خودسرانه ترامادول مصرف کند باید بداند که تریاک یا ترامادول هردو جزو مخدرها محسوب میشوند و عوارض دارند.
مصرف خودسرانه داروهای ترک اعتیاد روی معتادان اثربخشی ندارد
این مشاور و درمانگر اعتیاد گفت: در مواردی ممکن است عوارض متادون از تریاک کمتر باشد به ویژه از تریاکی که ناخالصی دارد و سرب قاطی آن است. اما در مواردی مانند مواقع ترک اعتیاد، انتخاب بین بد و بدتر است و پزشک تجویز میکند که فرد معتاد برای مدتی باید متادون مصرف کند تا بتواند به مرحله ترک برسد.
اولیایی اظهار داشت: با این وجود، اینکه خود فرد معتاد خودسرانه بیاید و این مواد را صرفا چونکه تریاک گران شده، مصرف کند، هیچگونه اثربخشی برای ترک ندارد و به آن معناست که این کار دیگر درمان محسوب نمیشود.
وی یادآور شد: فرد معتاد -نه فقط معتادِ به تریاک بلکه معتاد به هر مادهای- به خاطر تامین هزینههای مواد ممکن است دست به هرخطایی بزند و هر هنجاری را بشکند، از جمله اینکه وسایل خانه خود یا دیگری یا عزیزانش را بفروشد.
منبع: ایرنا
منبع خبر «الهه زین الدین» است و روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 14602 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09800000000 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه روزنامه اقتصادی اجتماعی رویداد صنعتی مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.