قائممقام وزیر ارتباطات:
تاکید بر ارتقاء کیفیت شبکه ارتباطی کشور/ ۳۰۰ هزار سایت تحریم شدهاند
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در جلسه بررسی گزارش انجمن تجارت الکترونیک از وضعیت اینترنت کشور، گفت:برگزاری اینگونه جلسات بهصورت فصلی و تهیه گزارش مشترک از وضعیت شبکه ارتباطی کشور در ارتقاء کیفیت شبکه به عنوان مطالبه همگانی، تاثیرگذار است.
مدتی قبل گزارشی تحت عنوان «کیفیت اینترنت» توسط انجمن تجارت الکترونیک منتشر شد. «عیسی زارعپور» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از برگزاری یک جلسه طولانیمدت برای بررسی این گزارش توسط معاونان خود، نمایندگان اپراتورها و نویسندگان گزارش خبر داد.
رئیس سازمان تنظیم مقررات رادیویی در این جلسه که فیلم کامل آن توسط وزارت ارتباطات منتشر شده است، به تشریح و تبادل نظر درباره برخی جزئیات گزارش پرداخت.
امیر لاجوردی گفت: این گزارش نسبت به گزارشهای دیگر بسیار متفاوت بود، چراکه نحوه جمعآوری داده و اطلاعات ارتقا پیدا کرده است و علاوه بر این، چند پیشنهاد برای بالابردن کیفیت این گزارش در نسخههای بعدی ارائه خواهم کرد تا با تعامل، بتوانیم آن را غنیتر کنیم.
میزان استفاده دقیق مردم از فیلترشکن را استخراج کنیم
وی افزود: یکی از بحثها، میزان استفاده مردم از فیلترشکنها است. ما نیز علاقهمند هستیم این آمار دقیق شود و بدانیم چه تعداد از مردم از فیلترشکن استفاده میکنند. آیا تعداد استفادهکنندگان از آن بیشتر شده یا کمتر، میزان مصرفشان به چه حد رسیده و اکنون تغییر رفتار کاربر در مقایسه با قبل از اتفاقهای شهریور پارسال به چه صورت شده است؟ با همکاری یکدیگر، میتوانیم این موضوع را بسنجیم. بدون تردید سنجیدن این موضوع در چند سکوی فیلتر شده، ارزیابی درست و دقیقی نیست. تیمهای کارشناسی ما روی این موضوع کار کردند و آمار از میزان استفاده، کاهش یا افزایش آن را دارند؛ اما دقیق نیست ولی می توان آمارها را به صورت دقیقتر استخراج کرد.
لاجوردی تأکید کرد: در بحث سناریو ارزیابی وضعیت اینترنت و رتبهبندی که انجام شد، چند پیشنهاد دارم که میتوانید بررسی کنید و در گزارش بعدی که قرار است با همکاری طرفین منتشر شود، آنها را اصلاح کنیم. در این گزارش از آمار سایت similarweb استفاده شده، درست است که ما میخواهیم سرعت را در سطح بینالمللی ارزیابی کنیم، اما اگر میخواهیم وضعیت فعلی مردم را بسنجیم، باید متناسب با جامعه خود عمل کنیم و ببینیم مردم، اغلب از چه سایتهای داخلی و خارجی استفاده میکنند. استخراج این دیتا کار سختی نیست و از طریق شرکت ارتباطات زیرساخت و اپراتورها میتوانیم هزار سایت پرکاربرد را در کشورمان استخراج کنیم. البته روشهای دیگری نیز وجود دارد، بنابراین میتوان جامعه آماری تعداد سایتهایی که بر اساس آن ارزیابی میشود را بیشتر کرد.
اختلال به دلیل تحریم یا مشکلات شبکه؟
قائممقام وزیر ارتباطات افزود: در این گزارش روی واژه «اختلال» تأکید زیادی شده است. باید این مساله را بررسی و مشخص کنیم که اختلالها چه هست و کدام بخش آن بابت تحریم سایتها است. مثلاً در انتهای جدولی که پراختلالترین اینترنت کشورها را نشان میدهد نام چین، روسیه، کوبا و ایران وجود دارد. از ۶ یا هفت کشوری که آخر این جدول بودند، چهار یا پنج مورد را کشورهایی تشکیل می دهند که تحت شدیدترین تحریمها از سوی آمریکا قرار دارند. ارزیابی های ما نشان میدهد که حدود ۳۰۰ هزار سایت تحریمی داریم؛ بنابراین باید تفکیک صورت بگیرد که کدام بخش از اختلالها ناشی از تحریم و کدام بخش ناشی از اشتباهی است که امکان دارد در شبکه به وجود آمده باشد. این دستهبندی میتواند منجر به مطالبه بینالمللی در این زمینه شود.
وی با بیان اینکه مبحث مربوط به ترافیک داخلی دارای نکات مهمی است، خاطرنشان کرد: تا جایی که من اطلاع دارم این موضوع که آی. پیهای داخلی وایت شده باشند (لیست سفید) خیلی دقیق نیست، اما میتوان این موضوع را نیز بررسی کرد. در این گزارش بحث اختلال ۵۰ درصدی در شبکه روی چند نمونه سایت مطرح شد ولی لازم است که تعداد نمونهها افزایش پیدا کند چراکه این آمار با آمار کارشناسان شرکت ارتباطات زیرساخت و اپراتورها تفاوتهای زیادی دارد.
رئیس سازمان تنظیم مقررات تصریح کرد: اگر میخواهیم در گزارش بعدی سرعت اینترنت ایران را بسنجیم، باید ببینیم نیاز واقعی مردم چیست و ارزیابی را بر اساس کل سرویسهایی که مردم از آنها استفاده میکنند، انجام دهیم. به طور مثال در این گزارش سرعت اینترنت بر اساس دادههای کلادفلر (Cloudflare شرکت آمریکایی ارائهدهنده خدمات شبکه تحویل محتوا، افزایش سرعت و امنیت شبکه است) سنجیده شده است؛ باید مشخص شود که چند درصد مردم از کلادفلر استفاده میکنند؟ ارزیابی ما حکایت از زیر ۱۰ درصد دارد. چرا باید خودمان را محدود به کلادفلر کنیم؟ باید جامعه بیشتری را در نظر بگیریم که بتوانیم بهصورت دقیقتر بفهمیم سرعت اینترنت به چه شکل است. یا اگر کلادفلر را بررسی میکنیم، ببینیم که قبل و بعد از اغتشاشات، ترافیک آن به چه صورتی بوده است. تمام این مسائل روی ارزیابیهایی که انجام میدهیم تأثیرگذار است.
نیاز به ارزیابیهای دقیقتر داریم
لاجوردی گفت: شاخصهای کیفی دیگری که در این گزارش آمده بر اساس پهنایباند و لتنسی (latency به معنای تاخیر در انتقال داده است) ارزیابی شده، بهتر است شاخصهای دیگر مانند جیتر (jitter) و پکت لاس (packet loss) را نیز بسنجیم و محدود به سرویس کلادفلر نشویم. تمام شاخصهای ارزیابی را باید بر اساس سند ملی شبکه ملی اطلاعات گزارش دهیم. در سند شبکه ملی اطلاعات مشخص شده که RTT (زمان رفتوبرگشت داده در شبکه)، پکتلاس (واحدهای کوچک «داده» که به مقصد خود نمیرسند) و جیتر (تاخیر در شبکه) باید چقدر باشد. در گزارش بعدی بگوییم که متوسط جهانی جیتر، پکت لاس و RTT چقدر است و ما چقدر با آن فاصله داریم تا گزارش دقیقتر شود.
وی افزود: در بحث ایران اکسس (دسترسی از داخل کشور) باید بگویم که با توجه به حملات سایبری که در کشور رخ میدهد، شاید راحتترین کار همان ایران اکسس کردن باشد. در این گزارش اعلام شده سایتها ایران اکسس هستند و همچنین ۹۶ درصد مردم از VPN استفاده میکنند کنار هم قراردادن این ۲ گزاره صحیح نیست و ممکن است که اصل گزارش را زیر سؤال ببرد، این موارد را میتوان دقیقتر کرد.
ارائه گزارش فصلی مشترک از وضعیت شبکه ارتباطی کشور
وی اظهار کرد: با برگزاری این جلسات میتوانیم بهصورت فصلی، گزارشی مشترک از وضعیت شبکه ارتباطی کشور منتشر کنیم، چون همگی خواهان ارتقا کیفیت شبکه هستیم. برخی مشکلات هم ممکن است فنی نباشد و مربوط به مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باشد و پیشنهاد میکنیم که در گزارش حتما این موضوعات تحلیل شود. بهعنوان مثال یک بحث میتواند تعرفه باشد. سرمایهگذاری اپراتور از سال ۹۶ تا الان چقدر بوده؟ این سرمایهگذاری افزایش پیدا کرده یا با کاهش روبهرو بوده است؟ یا اگر میخواهیم با VPN ها مقابله کنیم باید چه اقدامی انجام دهیم؟ آیا تمام این اقدامات فنی است یا مسائل غیرفنی هم در این حوزه وجود دارد؟ باید روی این موضوعات کار کرد.
لاجوردی گفت: پیشنهاد من این است که گزارش دقیق تری تهیه شود زیرا وجود چند اشتباه ریز در گزارش باعث میشود که کلیت آن زیر سئوال برود؛ اما چیزی که شاید همه ما حس میکنیم این است که اکنون کاربر در بحث ارتباطات خود، نارضایتی دارد و بررسی دلایل این موضوع و رفع آن گامهایی است که باید برداریم.
از پیشنهادات برای سرعت اینترنت استقبال میکنیم
قائممقام وزیر ارتباطات افزود: در یخشی از این گزارش آمده بود که با انجام برخی اقدامات از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت میتوان سرعت اینترنت را سه تا هشت برابر افزایش داد. اما لازم است اعلام شود که شرکت زیرساخت و اپراتورها باید دقیقا چهکارهایی را انجام دهند تا سرعت افزایش یابد، یا چه چیزی مانع گسترش لایه دسترسی شده است؟ این نکته هم بررسی شود که آیا تمام مطالبات ما باید از وزارت از وزارت ارتباطات پیگیری شود یا در مواردی باید از وزارت نیرو مثلا در خصوص عقب ماندگی لایه دسترسی هم مطالبه کنیم؟ و اینکه چرا وزارت نیرو دارایی خود را در اختیار اپراتورها قرار نمیدهد تا کار پروژه فیبرنوری با سرعت بیشتری پیش برود؟
لاجوردی گفت: با مطالبه این مسائل، میتوان یک بسته کامل در ابعاد مختلف فنی، سیاسی، اقتصادی تهیه کرد و آن را در اختیار مسئولان قرار داد. بخش خصوصی و دولتی باید کنار هم قرار بگیرند تا ضریب نفوذ این گزارش را در بین کسانی که متولی امر هستند بالاتر ببریم.
منبع: ایرنا